131,106 members

Skip to content. | Skip to navigation

London Lungs

Palliative Care Oxygen & Breathlessness Study Day 14th Nov 2016

 

Palliative Care Oxygen & Breathlessness Study Day 14th Nov 2016

Come and learn about breathlessness management and the role of oxygen in Oncology and Palliative settings

What
When Nov 14, 2016 from 09:00 AM to 05:00 PM
Where CICELY SAUNDERS INSTITUTE
Attendees Who should attend?
Palliative care clinicians, GPs, Oncologists, Physiotherapists, Nurses, Ambulance services and Pharmacists.
Trainees in palliative medicine, oncology and general practice: an opportunity to address competencies in the relevant training curriculum.
Add event to calendar vCal
iCal

v Oxygen as a prescription medicine

v Equipment for long term and ambulatory oxygen

v Key aspects of risk assessment and safety with oxygen

v Smoking cessation treatments

v Breathlessness physiology and research and how this is applied in a clinical setting

v Practical management of breathlessness: oxygen is not always the answer! Options for non-pharmacological and pharmacological management of breathlessness

v Complex case discussions and expert panel discussion

v Clinical, ethical and safety dilemmas

 

To attend: Please register on our EventBrite page; https://www.eventbrite.co.uk/e/palliative-care-oxygen-and-breathlessness-study-day-tickets-26681576313

Cost: FREE with Macmillan providing refreshments for the day

RCP accreditation to be applied for.

 

 

MORNING SESSIONS

Understanding and managing breathlessness

09.00-09.15

Registration

 

 

09.15

Welcome

Chairs

 

09.30

Physiology of breathlessness and current research

Dr Caroline Jolley; Senior Lecturer in Human Physiology, KCL

 (45 minutes with 15 for questions)

 

10:30

Pharmacological management of breathlessness

Dr Sabrina Bajwah; Palliative Care Consultant KCH (15 minutes with 15 minutes for questions)

 

10:45

Coffee Break

 

 

11:00

Non pharmacological management of breathlessness in practice

Nicola Peat; Specialist Oncology Physiotherapist, Guy’s Cancer Centre and Helena Talbot-Rice; AHP lead at St Christopher’s Hospice (30 minutes with 15 minutes for questions)

 

11:45

Palliative home oxygen in Oncology- pathway and the ‘case for change’

Dr Pedram Modarres  and Tom Fynmore (30 minutes)

 

12:15

 

LUNCH

45 minutes for lunch

AFTTERNOON SESSIONS

Where does O2 fit in?

 

 

13:00

Home Oxygen Therapy: when, what, why

Dr. Irem Patel; Consultant Respiratory Physician KHP, Co-Lead LCON (30 minutes)

 

13:30

Quit smoking as treatment

Darush Attar-Zadeh;

Specialist smoking cessation pharmacist (30 minutes)

 

14.00

Home Oxygen Risk Assessment

Debbie Roots; Consultant Respiratory Nurse,  Co-Lead LCON (30 minutes)

 

14:30

Oxygen equipment and prescription (HOOF A & B)

Mel Marshal; Senior Respiratory Physiotherapist, GSTT IRT (30 minutes)

 

15:00

Coffee break

 

Bringing it together for the patient and their families

 

15.15

Case studies

Dr Emma Hall; Palliative care Consultant and Helena Talbot-Rice; St Christopher’s Hospice, Tom Fynmore, Nicola Peat; Specialist Oncology Physiotherapists, Guy’s Cancer Centre (1 hour)

 

16.15-17.00

Expert panel discussion and then close

Members TBC (45 minutes)

 

 

 

 

 

More information about this event…